Veelgestelde vragen


Algemeen

De verlichting van het terrarium / aquarium doet het niet, wat moet ik nu doen?

In de meeste gevallen doet het lampje het wel alleen moeten de batterijen stevig op hun plek gedrukt worden. Draai de batterijen een beetje en duw ze goed aan. Test daarna ook even of het met een ander merk batterijen ook zo is. Als laatste oplossing wil het vaak helpen als u de kabeltjes iets aanduwt. Mocht dit niet werken dan zou het kunnen dat het lampje defect is. In dat geval neemt u contact met ons op en zoeken wij naar een passende oplossing voor u.

Hoe wordt mijn bestelling verstuurd?

Als onze producten worden verstuurd als droog verpakt pakket. Bijgeleverd zit een instructie waarmee u het product binnen enkele secondes ingericht heeft.

Moet de deksel op het glas / beker blijven?

Dit is niet perse nodig. De deksel is namelijk gemaakt om het verzorgen van het plantje makkelijker te maken. Als de deksel op het glas / beker zit blijft het klimaat rondom het plantje stabieler en hoeft u minder op het plantje te letten. Wilt u toch liever de deksel er van af halen, zorg dan dat u het plantje regel matig in de gaten houd en voorziet van voldoende water.

Over Swampworld

Moet ik mijn vleesetende planten voeren?

De vleesetende planten hebben geen plantenvoeding nodig. Ze halen voeding uit het Swampworld – mos en zullen aan één of twee gevangen muggen per jaar voldoende hebben. Het is beter om de vleesetende planten niet zelf te voeden met insecten of de bekjes aan te raken. Het kost de plant heel veel energie en het zal na herhaling de oorzaak zijn dat blad afsterft

Hoe vaak moet ik mijn vleesetende plant watergeven?

Vleesetende planten zijn moerasplanten. Dit is ook de reden dat het belangrijk is dat het plantje altijd vochtig staat. Onze vleesetende planten zijn het beste te planten / goed te houden in speciaal behandeld Swampworld – mos. Dit mos heeft namelijk de eigenschap om water en vocht lang vast te houden. Hierdoor hoeft u maar eens in de 2 weken water te geven. Regenwater is zeer geschikt.

Welke vleesetende plant werkt het beste?

Iedere soort heeft zijn eigen werking en het is maar net waar de insect op af stapt / vliegt. Wij hebben daarom in het Swampworld terrarium alle drie de verschillende vleesetende planten zitten, dan hoeft u daar ook niet over in te zitten. Mocht u toch voor het mini terrarium gaan dan adviseren wij persoonlijk de trompetbekerplant. Dit is namelijk het sterkste soort en ook winterhard.

Stinken de vleesetende planten?

Nee de vleesetende planten stinken niet. De planten geven nagenoeg geen geur af die wij kunnen ruiken.

Mijn vleesetende plant wordt te groot, wat nu?

Als de vleesetende plant te groot wordt voor het glas of terrarium kunt u twee dingen doen: U kunt het plantje snoeien of verplaatsen naar een nieuwe grotere omgeving waar het plantje verder kan groeien. Voor het snoeien pakt u het grootste blad van de plant en knipt deze onderaan van het plantje af. De plant zal zo weer nieuwe kleinere stekjes krijgen en langzaam weer verder groeien.

De Venusvliegenval hangt slap, wat nu?

Deze vraag krijgen wij meestal na ontvangst van de bestelling. De Venusvliegenval heeft na zijn reis water, licht en rust nodig. Door het heen en weer bewegen van het pakket zijn de bekjes meestal gesloten. Maar wees gerust! Na een dag zijn de bekjes meestal allemaal al weer open. Ook is het normaal dat de Venusvliegenval niet overeind staat want het is namelijk een hangende / liggende plant.

De Venusvliegenval wordt zwart, gaat het plantje nu dood?

Meestal doet u niets verkeerd als het maar een paar blaadjes zijn. Na een aantal keer dicht geklapt te zijn geweest sterft het blad namelijk af en groeien er langzaam weer nieuwe blaadjes.

Vleesetende planten en hun winterrust

De winterrust is voor vleesetende planten erg belangrijk en moet deze ook hebben om in het voorjaar weer goed te kunnen groeien en bloeien. In deze periode van 3-4 maanden zullen de meeste bladeren zwart worden. Knip de zwart geworden bladeren af om schimmel te voorkomen. Onder de grond blijft het rizoom (de knol) achter. Denk dus niet dat de plant dood is als er boven de grond niets meer te zien is. Zorg ervoor dat de temperatuur in de winter niet boven de 12°C komt, zet ze bijvoorbeeld voor het raam op een koele slaapkamer, in een garage of schuur. Houdt de grond licht vochtig om uitdroging te voorkomen. Als ze te nat staan in combinatie met de korte dagen en weinig licht in de winter zal de plant gaan rotten. De plant kan enige vorst verdragen als ze in de volle grond staan of in grote potten. In kleine potjes zullen de wortels bevriezen en kan de plant dood gaan. Mocht je niet in staat zijn om de plant ergens te laten overwinteren waar het koel genoeg is, dan kan je de plant uit de grond nemen en in een plastic zakje in de koelkast bewaren, totdat het weer lente wordt.

Over Waterworld

Hoe vaak moet het water ververst worden?

Ververs het water éénmaal per 2 weken. Zorg er wel voor dat het verse water ongeveer dezelfde temperatuur heeft als het oude water

Het plantje wordt te lang, wat nu?

Wanneer de plant te groot wordt is deze eenvoudig in te korten door van de onderkant van de plant een stuk af te halen. De bovenkant van de plant kan dan weer bij de onderzijde in het steenwol geplaatst worden. Hierdoor zal de bos voller worden.

De plantjes worden slecht, hoe komt dit?

Als het plantje te snel slecht wordt is het meestal een gebrek aan licht. Het is belangrijk dat de plant voldoende licht krijgt om verder te groeien.