fbpx

De 5 populairste vleesetende planten op een rij

Van alle vreemde planten in de wereld, wie had er gedacht dat er zelfs vleesetende planten bestaan? Nou ja, misschien niet zo zeer ‘vleesetende’ maar meer insectenetende. Vleesetende planten kun je voornamelijk vinden in gebieden waar de bodem weinig voedingsstoffen bevat. Deze fascinerende planten vallen onder de categorie vleesetende als ze insecten of geleedpotigen vangen en deze vervolgens met hun spijsverteringssappen verwerken. Er zijn maar liefst meer dan 630 verschillende soorten vleesetende planten! De meeste vleesetende planten hebben een van de vier verschillende soorten vallen. De verschillende soorten vallen zijn: de klapval, kleefval, bekerval en de fuikval.

De 5 Populairste Vleesetende Planten

Trompetbekerplant

De Trompetbekerplant of ook wel een Sarracenia genoemd, is een geslacht van vleesetende planten die inheems zijn aan de oost en zuidoostelijk kust van Canada te vinden zijn. Het is ook de eerste plant met een bekerval die we zullen gaan bekijken. De bladeren van de plant zijn met de jaren gevormd naar een soort trechter, met een ronde rand die over de opening groeit om te voorkomen dat regenwater de spijsverteringssappen verdunnen. Insecten worden aangetrokken door kleur, geur en de nectar afscheiding op de rand van de beker. Eenmaal op de rand zal een insecten gauw naar binnen willen en door de gladde rand van het blad van binnen is het voor een insect vrijwel onmogelijk om te ontsnappen. Binnen 5 a 7 dagen is een insect volledig verteert door de enzymen

Venus Vliegenval

De Venus Vliegenval of Venusvliegenvanger (Latijnse naam: Dionaea Muscipula) is waarschijnlijk de meest bekendste vleesetende plant. Deze vleesetende plant maakt gebruikt van de klapval en voedt zich voornamelijk met insecten en spinachtige. De Venusvliegenvanger is een kleine plant met 4-7 bladeren die groeien uit een korte ondergrondse stengel. In het midden van de bladeren zitten kleine stekels. Deze stekels functioneren voor de plant als sensoren. Wanneer er meer dan 2 van deze stekels worden aangeraakt binnen een seconde zullen de bladeren dicht klappen. Deze bijzondere plant is zo slim, dat hij zelfs het verschil weet tussen een regendruppel of een insect. Aan de rand van de bladeren zitten lange uitsteekstel, Deze zorgen er voor zorgen dat een insect niet kan vluchten. In de kern van het blad zitten enzyme (soort maagzuur) binnen 5 tot 7 dagen is een insect door deze enzyme volledig verteert

Zonnedauw

De Zonnedauw, ook wel bekend onder de kenners als Drosera, bestaat uit een van de grootste geslachten van vleesetende planten. Deze vleesetende plant soort heeft maar maar liefst 194 verschillende soorten! Deze soorten kunnen overal verspreid op elk continent worden aangetroffen behalve Antarctica. Deze bijzondere vleeseter kan een gebogen of rechtopstaande rozet vormen, variërend van 1 cm tot 1 m hoog, en kan daarnaast maar liefst 50 jaar oud worden. De vleesetende plant herken je meestal aan zijn kleverige tentakels. Wanneer een insect op deze plakkerige tentakels landt, beweegt de plant meerdere tentakels in de richting van het insect om het vervolgens te vangen. Eenmaal opgesloten, zullen de kleine klieren van de plant de prooi verteren en de voedingsstoffen opnemen. Deze voedingstoffen gebruikt de plant vervolgens om verder te groeien.

Papegaaibekplant

De Papegaaibekplant (Sarracenia Psittacina) is een hybride soort van de Trompetbekerplant. De bladeren van de De Papegaaibekplant zijn bolvormig en vormen een holle holte, met een opening onder een gezwollen, ballonachtige structuur. In tegenstelling tot de meeste Trompetbekerplant soorten, maakt de Papegaaibekplant geen gebruik van een bekerval, maar een fuikval. Eenmaal binnen worden insecten verward door de grote lichte stippen die door de plant schijnen. Wanneer een insect eenmaal verder in de plant kruipt, zijn er duizenden fijne kleine stekels die naar benede groeien. Doordat deze naar benede groeien kunnen insecten wel dieper de plant in kruipen maar kunnen ze niet meer achteruit naar boven. Ontsnappen is voor een insect daarom onmogelijk. Onderin de plant zit een soort van maagzuur waardoor een insect binnen enkele dagen verteerd wordt.

Bekerplant

De Bekerplant ook wel apen bekers genoemd, vaak gezocht onder de naam Nepenthes is een ander geslacht van vleesetende planten met een bekerval. Er zijn ongeveer 130 soorten die wijd verspreid zijn, en zijn te vinden in China, Maleisië, Indonesië, de Filippijnen, Madagascar, de Seychellen, Australië, India, Borneo en Sumatra. De bijnaam apen bekers komt door het feit dat apen vaak drinkwater uit de bekers van deze vleesetende plant drinken. Vanuit de steel zie je vaak bladeren groeien in de vorm van een zwaard. Uit de punt van het blad steekt aan het einde een klein bolletje dat zicht langzaam vormt tot een beker. De val bevat een vloeistof, die waterig of stroperig kan zijn en wordt gebruikt om de insecten te verdrinken en te verteren. Het onderste deel van de beker bevat klieren die voedingsstoffen opnemen en verdelen. De meeste bekerplanten zijn klein en hebben de neiging om alleen insecten te vangen, maar sommige grotere soorten, zoals Nepenthes Rafflesiana en Nepenthes Rajah, kunnen zelfs kleine zoogdieren zoals ratten vangen!

Een reactie op “De 5 populairste vleesetende planten op een rij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *